Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1
Mobil menu

Stjernekammeret

Kom og oplev Bellahøj skoles planetarium!

Skolen, som blev bygget i 1937, var den første i Danmark, der fik et planetarium. Planetariet er et rum bygget ind i skolens kælderplan med en diameter på 6 m og med et kuppelloft. I planetariet er der en ”stjernemaskine”, bygget af Nechtigall & Co, som er lige så gammel som skolen, altså 87 år! Den kan projektere små lysprikker op på kuppelloftet, der illustrerer de mest kendte stjernetegn. Ligeledes kan den vise, hvordan stjernerne tilsyneladende drejer rundt om Jorden i løbet af et døgn. Det er ægte retro og et mekanisk mesterværk, der skal opleves. Ligeledes undervises der i universets galakser, Mælkevejen og solsystemet. Mange af stjernebillederne er figurer fra den græske mytologi, derfor er det naturligt at slutte dagen af med et spændene eventyr, mens man via computerprogrammet Stellarium, kan se figurerne på stjernehimlen.

Undervisningen er for alle børn i folkeskolealderen. 

Åbningstider: Onsdag og fredag kl. 08:00-13:30

For booking af undervisning, send en mail til: bellahoej@kk.dk eller ring: 33 66 18 30

Fakta:

  • 28 siddepladser
  • Gratis for Københavnske folkeskoleklasser
  • 650 kr. for 90 minutters undervisning (2 lektioner) 

Undervisningstilbud i Stjernekammeret

Generelt for alle klassetrin 
Vi starter med en introduktion til Stjernemaskine og skolens planetarium. I lærer om: 

  • Solens størrelse i forhold til Jorden, Månen og Mars: Er solen en stjerne? 
  • Mars: Planeten som lige nu udforskes intenst. Marsrovere og mulige bosættelser i fremtiden. Har der været liv? Har der været hav?
  • Årstiderne: Hvad er det der gør, at vi har årstider?

Ved hjælp af Stjernemaskinen får I en indføring i de mest almindelige stjernetegn. Vi finder Nordstjernen og kigger på stjernehimlen: Drejer den rundt om os eller drejer vi rundt om den?

Vi laver en fysisk aktivitet: Leg med centrifugalkraften ved hjælp af cykelhjul og Fidget Spinners.

I ser slideshow om galakser, Mælkevejen og solsystemets skabelse med de planeter vi kender i dag. 

I bliver introduceret til computerprogrammet, Stellarium: Hvorfor kan vi ikke se stjernerne om dagen? Vi tager på tur i rummet og kigger på planeter og stjernetåger. 

Til slut fortæller jeg nogle af de mest populærere historier fra den græske mytologi, som handler om nogle af de figurer, som mange børn kender bl.a. Zeus, Herakles (Herkules), Medusa, Pegasus m.fl. I får også den finurlige historie fra den græske mytologi om, hvorfor kalder vi vores galakse for Mælkevejen?

Hvis vejret og tiden er til det, eller I specifikt ønsker det, slutter vi dagen af med et par udendørs aktiviteter:

  • Vi kigger i vores solteleskop, som kan vise solpletter på Solens overflade (hvis vejret tillader det).
  • Ved hjælp af pinde laver vi en interaktiv skalering af solsystemet i størrelsesforhold 1 cm = 1000,000 km. Dette giver et indtryk over de reelle afstande i solsystemet (bedst egnet for 2. kl. og op).

Undervisning for mellemtrin og udskoling
Det faglige niveau tilpasses aldersgruppen. Jeg viser et udvidet slideshow for mellemtrin og udskoling. Her underviser jeg også i Solens fysiologi, supernovaer, de tungere grundstoffernes skabelse, neutronstjerner og sorte huller.

Jeg er meget interesseret i dialog. Hvis I har faglige ønsker eller spørgsmål, så skriv til mig på thom124z@undervisning.kk.dk

Elever kigger efter solpletter med en Sunspotter

Elever kigger efter solpletter med en Sunspotter

Find inspiration til undervisning i astronomi generelt på vores tidligere hjemmeside: www.boernafgalileo.dk